Conacul fermecat sau marea comoară din interior. Ce a putut un cuplu să găsească
În timpul renovării unui conac din Franța, a fost făcută o descoperire fabuloasă.
239 de monede din aur care datează din epoca regilor francezi Ludovic al XIII-lea și Ludovic al XIV-lea „Regele Soare”, au fost descoperite cu ocazia renovării unui conac din departamentul Finistere. Casa de licitații Ivoire Angers a anunțat că va încerca să vândă aceste obiecte la sfârșitul lunii septembrie, informează Agence France-Presse.
Cu toate că monedele au fost găsite din anul 2019, informația a fost făcută publică abia joi.
Descoperirea a fost posibilă deoarece noii proprietari a unui conac, cumpărat în 2021 și situat în apropiere de Quimper, au decis să-l restaureze. Atunci, aceștia au decis să unească cele trei clădiri de pe acea proprietate în una singură și au încredințat lucrările de renovare unor meșteșugari. Cei trei au scos din interiorul unui zid, o cutie din metal plină cu monede de aur.
Proprietarul, Francois Mion, a declarat „cutia era încastrată în zid, fixată între pietre”. Câteva zile mai târziu, muncitorii„au găsit deasupra unei bârne o traistă cu un al doilea lot de monede”, a mai adăugat acesta.
Valoarea obiectelor
În total, au fost descoperite 239 de monede, inclusiv ludovici de aur și dublu ludovici de aur. Printre ele se afla și „un dublu ludovic de aur cu meşă lungă din 1646”, o piesă estimată la 15.000 de euro.
„Este o monedă foarte rară, nu mai există aproape niciuna pe piață”, a declarat Florian D’Oysonville, comisar al casei de licitaţii Ivoire Angers
Comoara este „considerată un rod al economiilor făcute, fără îndoială, de un comerciant bogat sau de un agricultor”, a explicat el. Licitaţia va fi organizată de casa Ivoire Angers în data de 29 septembrie.
De bani, se vor bucura toți ce implicați. Astfel, suma care va fi obținută, estimată între 250.000 și 300.000 de euro, va fi împărțită în mod egal: jumătate pentru cei trei meșteșugari care au descoperit comoara, cealaltă jumătate pentru proprietarii conacului, potrivit legislației în vigoare în Franța până în iulie 2016. De atunci, conform noii legislații, patrimoniul arheologic aparține 100% statului francez. Dar, în cazul de față, legea nu se aplică retroactiv, astfel că va fi luată în considerare data de cumpărare a conacului, în 2012.